Ett nästan färdigkaklat badrum!!

Gabriella Toresson / 30 November, 2016 kl 18:30 / Allmänt
0 kommentarer


Lite fog på det där så ☝🏼️👌🏼


Det hände mig!

Gabriella Toresson / 30 November, 2016 kl 17:14 / Ulcerös Kolit
1 kommentarerImorgon blir det förmodligen hemgång!

Gabriella Toresson / 30 November, 2016 kl 09:31 / Allmänt
0 kommentarer


Puh, vilken lång natt! Lyckades slockna runt 2.30 tror jag. Sjuksköterskan erbjöd mig en sömntsblett strax innan 2 men jag är ju rädd för sånt så jag tackade nej. Skönt att jag somnade till slut iaf. Sov till cirka 8.30 så några timmar fick jag ihop iallafall.

Kirurgen var precis här och sa att jag förmodligen får lämna sjukhuset imorgon såvida det inte de skulle ske något drastiskt på smärtfronten förstås. Ska ju bli överlägset att komma hem samtidigt som lite läskigt. Här har jag hjälp ett knapptryck bort bara. Hemma kommer jag måste klara mig HELT själv. Med påsbyte och grejer. Det är de som är de läskiga, att byta påse. Men jag ska nog lära mig det med!

Nu har jag precis ätit frukost och jag är så brutalt less på "filpaketet" jag får varje morgon. Det är alltså fil, nyttiga (äckliga) flingor och mörkt bröd.

Längtar efter polarmackor med smältost. De ska jag äta när jag kommer hem!


Hur gör man för att få somna?

Gabriella Toresson / 30 November, 2016 kl 01:11 / Allmänt
0 kommentarer


Alltså, klockan är 01.05 och jag är fortfarande vaken. Dagen har fortsatt varit bra som jag skrev tidigare. Klarat mig på endast alvedon som smärtlindring. SÅ SKÖNT! Men nu har jag legat i ett mörkt rum sen klockan 23 och jag kan verkligen inte somna. Jag är ju så trött men det är som att min kropp har glömt bort hur man gör, har ju liksom inte sovit på 3 veckor.. Jag vill verkligen bara somna. Nu börjar jag dessutom bli hungrig också så de känns ju skapligt drygt..

Det känns som att min kropp börjar bli för pigg för att bara kunna ligga på rygg och sova. Dom här sängarna har funkat i 2 veckor men nu är dom inte sköna längre. Dom är varma och svettiga. Jag saknar min säng nu!

En bild från dagen ☝🏼️ firar dusch och påklädning med en fillidutt. Ibland krävs de inte så mycket för att man ska tycka att kroppen är grym!


En bättre dag!

Gabriella Toresson / 29 November, 2016 kl 17:23 / Ulcerös Kolit
2 kommentarer


Gårdagen var ett brutalt krig, som alla hade förberett mig på. De kopplade ur ryggmärgsbedövningen och smärtan var ett faktum. Hela dagen från typ 11-01 är en som stor tjock svart smärtsam dimma. Runt 01 fick jag en annan form av smärtstillande tablett eftersom de jag fått under dagen uppenbarligen inte funkat och den gjorde susen. Sov till klockan 6, då fick jag alvedon och sov vidare till 8.30 ungefär.

Den här dagen har varit så mycket bättre. Kände mig så jäkla less imorse men efter ett rätt långt snack med kirurgen så kände bara att nä, nu jävlar. Jag krigade mig in i duschen och tvättade mig och gjorde mig klar för dagen. Att duscha, tvätta håret och klä på sig kan vara så brutalt jobbigt är svårt stt förstå. Men jag gjorde det och jag kände mig så jäkla grym efteråt. Jag har klarat mig på alvedon under dagen också så de känns skönt. Självklart kommer de säkert komma en lite dal igen då jag kanske kommer behöva ngt starkare men fram tills dess så njuter jag av att ha smärtorna något så när under kontroll.

Är ju verkligen inte smärtfri, jag ser ut som en räka i hållningen när jag går men jag tar mig iaf ut på lite småturer. Man kan inte begära så mycket mer just nu..


Tillbaka till den ytliga världen en stund.

Gabriella Toresson / 28 November, 2016 kl 09:56 / Allmänt
0 kommentarer


 

Nu går det verkligen undan i vårt hus! Varje dag ser vi att saker händer där. Det mesta som hänt fram tills nu är ju liksom sånt som inte syns på utsidan men nu har de börjat sätta upp kök och kaklat på toaletterna. Så spännande. Golvet är lagt och målaren är snart klar. I veckan ska de montera trappen också. Så pirrigt och roligt!


Det går framåt!

Gabriella Toresson / 27 November, 2016 kl 19:00 / Ulcerös Kolit
1 kommentarer


Faktiskt går dagarna ändå rätt fort här på sjukhuset. Jag har ju mycket besök och är rätt sliten fortfarande. Försöker vila så mycket det går men vill ändå komma upp på benen så fort jag får möjlighet. Men det är ju inte så roligt att gå i korridorerna här själv. Men när jag har sällskap så blir de lite roligare. Idag har jag vart till stora entrén hela 2 gånger. Jobbigt men värt. Känner mig grym varje gång jag kommer tillbaka till rummet.

Såklart är det lång väg tillbaka mot för hur jag var innan men det är på gång. Jag känner det. Gårdagens matchvikt låg på 37,5 kilo och det är ju verkligen helt galet! -10 kilo på cirka 2,5 veckor! Men när man inte har fått behållt någon mat överhuvudtaget och bara legat så får man väl förstå att kroppen tar stryk.

Jag och Rune (min nya livskamrat, påsen alltså) har faktiskt börjat komma överrens. Har inga problem att tömma osv. Som jag sa innan så är jag verkligen inte känslig mot bajs och de är ju himla tur. Väldigt smidigt sätt att bajsa på måste jag ändå få säga.

Har dock inte kommit så långt som att byta påsen själv ännu men de kommer. Tunntarmen som sticker ut från magen ska liksom pillas in i ett hål i påsen så den hamnar rätt och jag tycker de känns lite kusligt att vara där och peta fortfarande. Men de har ju bara gått 3 dagar och de blöder ju fortfarande därifrån. Så när påsen ska bytas är de som koagulerat blod runt hela "gelehallonet". Ja, det ser ut som ett litet geléhallon faktiskt, lite större men ändå likt.

Idag har jag äntligen fått träffat min lilla älskling också. Hon har ju fått komma när hon velat men jag har vart helt slut sen operationen så jag har helt enkelt inte orkat. Men idag har vi gosat och det har vart helt ljuvligt! ❤️ Fasen vad man älskar sina ungar alltså! Bästa medicinen helt klart!

Inatt hoppas jag på att få sova lite bättre så man får ny energi till imorgon. Det behövs!

Imorgon ska jag nog kunna gå runt utan gåstödet, men de är skönt att ha om man blir trött.


Smärtlindring!

Gabriella Toresson / 27 November, 2016 kl 12:50 / Ulcerös Kolit
0 kommentarer


Här sitter jag med ryggmärgsbedövningen inkopplad i ryggen. Känns skönt att ha den där. Vet ju inte hur jag skulle känna utan den och jag är fullständigt livrädd inför imorgon då dom ska koppla bort den! Gode Gud låt smärtan vara under kontroll till imorgon!


Sjukhusmat!

Gabriella Toresson / 27 November, 2016 kl 12:47 / Ulcerös Kolit
0 kommentarer


Alltså, man ska ju inte gnälla. All hjälp jag fått här från alla har vart helt fantastiska! Alla sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och kirurger har vart helt övergrymma.

Men sjukhusmat när man försöker gå upp i vikt alltså. Den har ändå vart helt okej, de måste jag ändå säga. Men idag när köttsoppan kom in ville jag bara grina och ringa efter en pizza.

Någon som vill dela? 😊


En helt vanlig natt, men analtömning och grejer..

Gabriella Toresson / 27 November, 2016 kl 07:11 / Ulcerös Kolit
1 kommentarer


En mindre bra natt inatt. Klockan är 06.55 och de känns som att jag sovit med ett öga öppet hela natten.. Runt 23 släckte vi lampan (Sebbe sover med mig på sjukan inatt) och jag låg och vände och vred på mig lääänge.

Kände ett konstigt tryck i rumpan (sorry, men detta skulle vara detaljer. I told you) Eftersom ändtarmen fortfarande är kvar i min kropp (hela tjocktarmen är ju bortopererad) och fortfarande är inflammerad så kan ändtarmen utsöndra var och sånt fräscht om jag förstått det rätt. Alltså, var i arlset som vill ut. Men jag kan inte trycka? Den reflexen har liksom försvunnit ur min kropp. Sjuk obehaglig känsla när man känner att något vill ut men man kan inte. Vid 01.00 tänkte jag att jag aldrig skulle kunna somna med trycket i mitt anus så jag fick klicka på larmknappen och säga att dom helt enkelt får hjälpa till att tömma. Dom gjorde samma dagen efter operationen också. Ja, så jag får lägga till mig på sidan och dom kör upp ett plaströr och trycker in koksalt och väntar på ett baksug.

Haha, Alltså prisa baksug!! Ut kom var och blod och jag kände att trycket släppte lite iaf. Sebbe låg mitt emot mig och glodde telefonen samtidigt som sjuksköterskorna grejade med min bakdel, perfekt för kärlekslivet det 😄 Tur att jag och Sebbe är som vi är. Kiss och bajs är verkligen ingenting som rör oss i ryggen.

Fram till klockan 05.00 sov jag halvt som halvt och då kom sköterskan in och tog alla prover. De tar puls, syresättning och blodtryck tror jag. Sen dess har jag vart vaken. Jag har försökt med allt för att kunna sova. Lyssna på pod, lyssna på musik osv. Men de GÅR inte. Blir galen. När man är så trött så att det bara låser sig liksom. Så störigt. Men jag får iallfall ligga här bredvid min älskade man och höra hans andetag, som jag saknat det ❤️

Iallfall, ni som har hundar och får gå på sån analtömning vet kanske vad jag pratar om, det är säkert ungefär samma sak. Tur man inte är blyg! 🙈


Mer text och bilder. Rekomderas ej som har svårt för sår.

Gabriella Toresson / 26 November, 2016 kl 16:42 / Ulcerös Kolit
1 kommentarer


Som jag sa innan. Det kommer bjudas på info och bilder här. Mest för mig egen skull, för att man ska kunna gå tillbaka och titta och minnas. Men det kanske kan hjälpa någon som går igenom samma sak. Det kan man hoppas!

Nåja, vart var vi!
Jo, jag gjorde koloskopin och läkarna blev förvånad över hur det såg ut inuti min mage. Jag har ju för det mesta brutalt ont i magen men jag antar att min mage liksom har blivit van det. Hade jag åkt till doktorn tidigare hade förmodligen resultatet blivit en annan. Men 5-10 toabesök med brutal smärta har liksom vart min vardag i flera års tid.

Efter koloskopin ville de avvakta några dagar för att se ifall kortisonet och den andra medicinen hjälpt. Torsdagsmorgon (alltså 6 dagar senare) skulle en ny koloskopi göras för att se resultatet av medicinen. På torsdagsmorgon kom en kirurg in och sa "vi hoppar koloskopin, vi ser på ditt "avföringsschema" att den inte hjälpt och att jag fått så mycket morfin för att kunna hantera smärtan. En påse på magen skulle de alltså bli. Självklart blev man ledsen. Det är ju en stor kroppslig förändring på min kropp. Men å andra sidan, så hade jag inget val.
Klockan var runt 9 på morgonen när kirurgen kom in och berättade. Sen fick jag duscha och tvätta mig med sån sprit sen ner på operation. Allt gick väldigt fort när de väl vart bestämt så man hann inte tänka så mkt.
Nere på operationen fick jag en ryggmärgsbedövning som jag fortfarande har kvar, som skickar in små doser i min kropp med smärtlindring med jämna mellanrum.
När jag vaknade upp kommer jag ihåg att de första jag sa var "det gör ont på högra sidan" sen somnade jag om och vaknade några timmar senare, fortfarande brutalt ont i mina högra sida av magen. Klockan var runt 21.00 när jag kom upp på operationsavdelningen och hela natten var brutal. Edan har alltså bara tagit i halva kroppen så halva min mage var i princip helt obedövad. Vid 5 på morgonen sa jag till och då fick jag alvedon och kunde somna litegrann men vid 8 på morgonen fick jag säga att se inte funkade. Då kom en annan narkosläkare och sa att han skulle testa lägga om edan för att få en mer jämn smärtlindring. Tack gode Gud för den karln som satt om bedövningen. Sen dess har smärtan gått att hantera och jag ändå känt mig rätt pigg. Självklart svårt att stå, gå och röra mig i sängen men dom har ju gjort en stor operation. Mycket större än jag förstår.
Dagen igår var trög. Bedövningen blev bra till slut men det var undersökning efter undersökning hela dagen. Vid kvällen piggade jag på mig och åt mat och kikade idol. Efter nyheterna var jag oförskämd och skickade hem hela sällskapet för att jag var så trött! Somnade och sov i princip hela natten förutom de 2 ggr de kom in och gjorde prover. (Görs var fjärde timma) så sov gott för första gången på veckor. Så jäkla välbehövligt. Idag har jag så gott som känt mig som en ny människa. Har orkar gått två varv runt korridoren (dock med sån stödvagn), har suttit när jag ätit osv. Helt klar en märkbar förbättring.

Påsen sitter ju liksom på plats och idag har jag faktiskt tittat till hur de ser ut på magen när de bytte påse. Såg betydligt bättre ut än jag hade förväntat mig. Självklart lite läskigt då min tunntarm sticker ut utanpå magen men helt klart bättre än förväntat. Ärret på magen från operationen kommer nog bli lagom fint också 🙈 Cirka 10-15 cm rätt över min lilla mage.


När livet halvt vänder!

Gabriella Toresson / 26 November, 2016 kl 09:13 / Ulcerös Kolit
3 kommentarer


Som ni vet har vårt husbygge och inredningplaner vart det enda som jag surrat om den sista tiden.

Jag och min lilla familj åkte till syster k Helsingborg där alla blev dundersjuka i magsjuka. Vi fall som furor och på mig ville de inte släppa. Jag bajsade och bajsade och bajsade, dygnet runt verkligen!

Efter 1,5 vecka kom pappa och körde mig på sjukhuset för att det inte funkade längre. Läkarna trodde ju givetvis som vi andra att jag fått någon bakterie som inte ville släppa min kropp. Efter några fruktansvärda dagar på infektionskliniken fick vi svaret att inga bakterier fanns så på det planet var allt normalt. Jag tror detta var en onsdag och jag hade så ont i magen så jag satt och grinade och skrek samtidigt som jag bajsade och spydde samtidigt. Den senaste veckan har jag levt på morfin.

På torsdagen kom en läkare från mag och tarm och sa att de skulle göras en röntgen på tarmarna. Sagt och gjort, de gjordes och man kunde se att de var inflammerade. Nu kan jag vara lite dagvild men om jag inte minns fel så fick jag på fredagen göra en koloskopi, man går Alltså upp med en kamera i rumpan och kollar hur tarmarna ser ut. Direkt efter undersökningen kom läkaren till mig och sa "vi visste att de var inflammerat, men att det såg så illa ut kunde vi verkligen inte föreställa oss" han förklarade lite hur de skulle gå till väga och att de skulle börja med att sätta in en ganska stor dos kortison för att försöka få koll på inflammationen. Funkade inte det fanns det en medicin till och funkade inte den är det enda utvägen att sätta en stomipåse på magen.. När han sa det bröt jag ihop. Tänkte att Sebbe skulle lämna mig, att livet var slut och att jag aldrig mer kommer kunna skaffa barn..

Nu ska jag äta frukost men fortsättning följer. Ni som är känsliga BÖR INTE LÄSA fortsättningen för jag tänker inte snåla med info.
Tack för mig!