Alla kvinnor har rätt att överleva sin graviditet!

Gabriella Toresson / 14 December, 2013 kl 14:36 / Allmänt
0 kommentarer


Tjejer mellan 15 och 20 år löper störst risk att dö i samband med sin graviditet och de vanligaste dödsorsakerna är allvarliga blödningar, infektioner, högt blodtryck och osäkra aborter.

99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Hårdast drabbade är länderna i södra Afrika och Sydasien. 

Fattigdom, brist på information och långa avstånd till sjukhus är vanliga anledningar till att många kvinnor i låginkomstländer föder i hemmet och mindre än hälften får hjälp av en utbildad barnmorska vid förlossningen. Utan rätt vård kan en kvinna förblöda på två timmar.

Lång väg kvar

Att minska mödradödligheten är ett av FN:s milleniemål, men i dagsläget är det detta mål som är längst ifrån att uppnås. På tjugo år har mödradödligheten minskat med nästan hälften, men det är en lång väg kvar till FN:s mål att alla ska ha tillgång till mödrahälsovård 2015. 

Det är mycket svårt att få exakta siffror på hur utbredd mödradödligheten är runt om i världen, bland annat på grund av att kvinnor i låginkomstländer som föder i hemmet sällan registreras. För att ett dödsfall ska klassas som mödradödlighet krävs också information om dödsorsaken och hur graviditeten såg ut, något som inte alltid finns.

Enligt WHO är definitionen av mödradödlighet att en kvinna dör under graviditeten eller upp till 42 dagar efter avslutad graviditet.

Abort är en livsfara

Långt ifrån alla i världen har tillgång till preventivmedel och sexualupplysning. Varje år dör omkring 50 000 kvinnor till följd av osäkra aborter. I stort sett alla äger rum i låginkomstländer, bara i länderna söder om Sahara står osäkra aborter för en fjärdedel av alla dödsfall kopplade till graviditet. En osäker abort innebär att den utförts av någon som inte har tillräcklig medicinsk kunskap, saknar modern utrustning och att de hygieniska förhållandena är dåliga. Vid en osäker abort riskerar kvinnan sitt liv.

Växa upp utan mamma

För varje kvinna som dör på grund av graviditetsrelaterade skador är det ett tjugotal andra som ställs inför allvarliga och långvariga konsekvenser. Det kan handla om en lång återhämtning efter en svår förlossning som gör att familjen har svårt att försörja sig. Om mamman är sjuk efter sin graviditet kan hon få svårt att ge sitt barn mat, vård och fysisk närhet vilket försätter barnets liv i fara. Ett barn som förlorat sin mamma under förlossningen löper större risk att dö innan under sitt första levnadsår än ett barn vars mamma överlever. 

Vad kan göras? 

Enligt WHO går det att förhindra cirka 90 procent av alla dödsfall som är kopplade till en graviditet, men då krävs bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, preventivmedelsrådgivning, sexualupplysning och rätt till säkra aborter.  

 

50 kronor kan räcka till 50 plasthandskar som minskar risken för infektioner vid förlossningar.

50 kronor kan räcka till ett års förbrukning av preventivmedel.

100 kronor kan räcka till ett stetoskop som barnmorskan använder för att se till att mamman och barnet är friska. 

100 kronor kan räcka till medicin som förhindrar förblödning vid 100 förlossningar.

100 kronor kan räcka till att fyra kvinnor får gå på kontroller hos en barnmorska under sin graviditet.

200 kronor kan räcka till en begagnad cykel som en barnmorska kan ta sig fram till kvinnorna på.

200 kronor kan räcka till 14 förlossningskit för kvinnor som inte kan ta sig till ett sjukhus.

All den här texten har jag tagit från Sveriges Radios hemsida. 

 

http://www.ur.se/Tema/Varfor-finns-fattigdom/Produkter/172105-Why-Poverty-Valkommen-till-varlden#start=184&stop=587

Om ni klickar på länken ovan kommer ni in på en video där man får se hur det är att föda barn i olika delar av världen. Ärligt talat så ville jag stänga av efter 2 minuter för det är så VIDRIGT hemskt. Men också viktigt. Viktig insamling har dom startat iaf musikhjälpen! Bra gjort! 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback